MAKANAN RINGAN YANG HALAL DAN HARAM DARI PERSEPSI ISLAM DI MALAYSIA
MAKANAN RINGAN YANG HALAL DAN HARAM DARI PERSEPSI ISLAM DI
MALAYSIA
Pada era globanisasi ini, banyak berlaku tentang kejadian makanan ringan
yang haram dijual di Malaysia tetapi masih berlaku kerana tiada tindakkan yang
diambil oleh penguatkuasa. Islam mengharamkan kita untuk makan makanan yang
haram, disebabkan itu pengeluaran makanan ringan perlu mendapat perhatian yang
tinggi di negara ini. Makanan juga ialah salah satu sumber tenaga kepada
manusia untuk melakukan kerja seharian.
Pengeluaran makanan ringan yang halal semakin berkembang dari
semasa ke semasa kerana negara Malaysia ialah negara islam. Pihak JAKIM perlu
menjalankan tugas untuk membuat pemeriksaan terhadap semua kilang yang
memproses makanan ringan. Dalam Islam makanan haram dan halal telah
ditentukan,telah di ceritakan di dalam Al-Quran tentang makanan halal dan
haram. Makanan yang baik akan membuatkan kita lagi mendekatkan diri kepada
ALLAH S.W.T . Makanan ringan juga adalah salah satu sumber makanan yang senang
untuk didapati kerana banyak yang dijual di kedai yang berhampiran. Selain itu,
makanan ringan juga mempunyai khasiat khasiat tertentu, seperti contoh kentang
putar yang mempunyai protein yang tersendiri untuk manusia.
Logo halal
malaysia yang telah di iktiraf oleh JAKIM
Sebelum membeli sesuatu makanan ringan, kita perlulah melihat logo halal
yang betul kerana ramai yang mengendahkan tentang logo halal tersebut. Tetapi
itulah makanan yang boleh dimakan oleh orang Islam di Malaysia.
2. INDUSTRI MAKANAN RINGAN
Industri makanan ringan yang sangat
berleluasa di Malaysia yang menjadi maknana kegemaran setiap individu di negara
ini. Hal ini kerana ia mudah didapati di kedai yang berhampiran.
2.1 Makanan Yang Baik Dan Halal Menurut Islam
Islam mengesa umatnya supaya menjaga pemakanan dengan memakan
makanan bersih dan halal sahaja. Mereka dilarang makan makanan yang kotor dan
haram kerana boleh menjejaskan kesihatan.
Allah S.W.T berfirman di
dalam al-quran yang bermaksud:
“Wahai 0rang-Orang Yang Beriman , Makanlah Dari Benda-Benda Yang Baik (Yang
Halal) Yang Telah Kami Berikan Kepada Kamu Dan Bersyukurlah Kepada Allah, Jika
Benar-Benar Hanya Kepadanya Kamu Menyembah”
. (Surah al- Baqarah:172)
Selain itu, tentang pembuatan makanan ringan yang halal haruslah tidak
diproses atau dikilang dengan menggunakan apa-apa alat yang tidak bebas dari
benda-benda najis mengikut hukum syarak, seperti menggunakan kulit babi untuk
mengalas atau membalut sesuatu makanan. Menggunakan alat yang terkena najis di
dalam pemprosesan makanan ini juga dilarang untuk kita memakannya. Selain itu
sumber-sumber makanan halal harus juga dititikberatkan oleh setiap umat islam
2.2 Sumber-Sumber Makanan Baik Dan Halal
Sebagai umat islam kita seharusnya mengenali beberapa sumber makanan dan
minuman manusia seperti dari haiwan, tumbuh-tumbuhan, bahan semulajadi, bahan
kimia dan sebagainya. Sumber dari haiwan adalah halal dimakan kecuali yang
tidak disembelih mengikut syarak, dan haiwan diharamkan dalam islam untuk
dimakan iaitu babi, haiwan yang mempunyai taring atau bisa. Sumber dari
tumbuhan haruslah tidak mengandungi racun yang bahaya seperti cendawan beracun
dan sebagainya. Sumber dari mineral pula tidak bercampur dengan
bahan-bahan najis ataupun bahan kimia yang boleh memudaratkan kesihatan. Tidak
lupa juga bahan tambahan atau bahan pewarna seperti bahan penstabil dan sebagainya.
Jika ia boleh memudaratkan kesihatan kita, perlulah kita hindari dari
menggunakannya.
2.3 Kebaikan Dan Keburukan Makanan Ringan
Antara kebaikan makan ringan ini juga ia dapat mengawal rasa lapar
seseorang, ia berfungsi sebagai makanan sementara untuk mengalas perut sebelum
makan makanan yang lebih berat. Cara ini juga berfungi untuk mengurangi rasa
lapar dan keinginan kita untuk makan dengan kuantiti yang berlebihan.
Selain itu dari segi sains pula makanan ringan ini ia mengandungi kadar
gula yang rendah dan ia akan mempengaruhi kadar peningkatan hormon insulin.
Makanan yang kadar gulanya yang rendah juga dapat menstabilkan kadar gula dalam
badan. Seterusnya makanan ringan ini juga dapat mengembalikan tenaga dengan
begitu cepat dan dapat meningkatkan tahap kecergasan otak . keburukan juga
terdapat dalam makanan ringan kerana ia kurang khasiat yang memudaratkan kerana
mengandungi karbohidrat jenis biasa, lemak tepu dan garam dengan kadar yang
tinggi, disamping rendah ataupun tiada langsung bahan serat, protein, vitamin,
dan zat di dalamnya.
Nabi Muhammad S.A.W bersabda :
“jauhilah sesuatu yang memudaratkan”
(Riwayat Malik, Al-Hakim, Baihagi Dan Ibnu Majah)
Dalam kajian saintis , mereka mendapati makanan ringan mempunyai banyak
lemak yang boleh merosakkan daya ingatan manusia. Hal ini kerana otak
memerlukan glukosa untuk berfungsi dengan baik sedangkan lebihan lemak
mengganggu serapan glukosa tersebut terutama kepada kanak-kanak yang sedang
membesar yang boleh merosakkan otak. Antara keburukan yang paling kerap berlaku
jika makan makanan ringan ialah masalah obesiti. Makanan ringan mempunyai bahan
pengawet , lemak yang merbahaya seterusnya merupakan salah satu punca utama
penyakit kronik seperti jantung, buah pinggang dan sebagainya. Akhir sekali,
makanan ringan ini sungguh membazirkan kerana tiada faedah dan tiada kebaikan.
Gantikan amalan makan makanan ringan dengan memakan jenis-jenis buah ataupun
kekacang seterusnya dapat merangsang otak untuk berfungsi dengan lebih baik.
3. PROSES PEMBUATAN MAKANAN RINGAN
Proses pembuatan makanan ringan memerlukan
beberapa aspek yang penting bagi tujuan mengeluarkan produk yang berkualiti dan
dijamin halal.
3.1 Kawasan Persekitaran Industri Makanan Ringan Di
Malaysia
Amalan Pengilangan Yang Baik(GMP) diwujudkan bagi membantu industri untuk
mencapai piawai pengeluaran makanan yang lebih tinggi bagi memenuhi kehendak
keselamatan makanan dan kehendak pengguna. Perlaksanaan garis panduan ini
mewujudkan keseragaman dalam Amalan Pengilangan Yang Baik (GMP) bagi industri
makanan.
Untuk mewujudkan kawasan persekitaran yang baik, sebuah industri makanan
itu mestilah berada dalam keadaan yang bersih. Pembersihan secara
berterusan mestilah dijalankan sebagai contoh, membuang kotoran dan sampah,
membersihkan sisa baki makanan dan melupuskan bahan pencemar yang menjejaskan
kesihatan. Sebagai umat Islam, kebersihan itu amat dituntut bagi setiap
individu. Jadi, sudah semestinya kawasan industri makanan ringan di Malaysia
ini juga perlu dititikberatkan dalam isu kebersihan.
Selain itu, udara yang bersih juga perlu diambil kira supaya para pekerja
dapat menghasilkan dan memproses makanan ringan yang elok dan halal. Jika
kesihatan mereka terjejas, maka proses dalam pembuatan makanan ringan juga sama
terjejas.
3.2 Peralatan Yang Digunakan Dalam Industri Pembuatan
Makanan Ringan
Di
Malaysia
Peralatan dan perkakasan yang digunakan semasa pemprosesan perlu mempunyai
reka bentuk yang sesuai. Bagi peralatan dan perkakasan yang bersentuhan dengan
makanan, agen pembersihan dan sanitasi perlu daripada bahan yang tidak
mudah menghakis serta mudah dibersih dan disanitasi.
Semua peralatan perlu diletakkan di mana ia mudah digunakan bagi tujuan
penyelenggaraan dan pembersihan peralatan. Para pekerja haruslah membasuh
peralatan yang digunakan secara berjadual. Jika tidak, kuman pada peralatan
akan menyebabkan makanan rosak.
4. LANGKAH-LANGKAH MENGELAKKAN INDUSTRI MAKANAN
RINGAN DARIPADA BERLELUASA
Terdapat banyak faktor
yang menyebabkan industri makanan ringan semakin diharamkan di Malaysia, kerana
terdapat banyak bahan yang mengandungi bahan kimia yang merbahaya dan
menjejaskan kesihatan.
4.1 . Pihak Berkuasa Membuat Pemeriksaan
Keatas Kilang Makanan Ringan Yang Dikhuatiri Memudaratkan Kesihatan.
Pihak berkuasa seperti kementerian
kesihatan, jabatan kemajuan islam Malaysia (JAKIM) haruslah menitik beratkan
pemeriksaan keatas kilang makanan ringan di Malaysia hal ini adalah untuk
menghindarkan pengguna daripada memudaratkan kesihatan mereka. Kerana
sesungguhnya mencegah itu lebih baik daripada merawat. Apabila hal ini di abai
secara tidak langsung penjualan makanan yang memudaratkan kesihatan ini terus
menular di kalangan rakyat dan boleh membinasakan sekalian ummat dan Negara
kita akan di pandang rendah kerana tidak menekakan konsep ketulenan makanan.
4.1 . Mengurangkan Had Pembuatan Dan Pengeluaran Makanan Ringan Oleh
Kilang
Pihak-pihak berkuasa juga mestilah
memainkan peranan yang penting dalam mengehadkan pembuatan dan pengeluaran makanan ringan oleh kilang. Hal ini kerana apabila kilang-kilang di Malaysia tidak mengehadkan
pengeluaran pengeluaran makanan ringan ianya juga membolehkan rakyat
Malaysia secara khususnya akan menjadi pemalas kerana kerap menggambil makanan
ringgan. Ahli sains telah membuat penyelidikan tentang masalah
obesiti dan mengatakan bahawa penduduk asia yang banyak mengalami masalah ini dan semua berpunca daripada makanan ringgan.Tambahan
pula, apabila seseorang itu kerap mengambil makanan ringan ianya juga boleh menjadikan
seseorang itu pemalas kerana dek kerana sifat malas banyak ummat islam lalai dan
susah untuk melakukan ibadat kepadanya.
4.3. Peranan Jakim Dalam Mengeluarkan Logo Halal Kepada Industri Makan
Ringan
Pekembangan pesat industri halal Malaysia
yang telah Berjaya menembusi pasaraan global terutamanya dalam sector mknan
halal telah melonjakkan nama Malaysia yg menjadikannya antara Negara yg
dihormati dan dipandang tinggi. Pensijilan halal Malaysia yang diakui sebagai
antara yang terbaik di arena antarabangsa adalah pemacu utama kejayaan dan
perkembangfan pesat industry halal Malaysia . yusuf qaradhawi (1994) mengatakan
bahawa halal merujuk kepada sesuatu yang di bolehkan, yang tiada ikatan larangan
padanya dan diharuskan dari sudut syarak untuk melakukannya . Sejarah perkembangan
industri halal di Malaysia ini bermula dengan kesedaran masyarakat muslim akan
keperluan satu sistem pemantauan perusahaan makanan di halal di Malaysia. Pada
1 januari 1997 BAHEIS dinaik taraf menjadi Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
(JAKIM). Pada september 1998 kerajaan Malaysia menggambil keputusan untuk
menswastakan tugas pemeriksaan premis bagi tujuan halal kepada semua industri .
Terdapat beberapa egensi kerajaan yang terlibat secara langsung dan tidak
lansung dalam pengurusan industri halal di Malaysia. Peranan utama jakim ialah
untuk menguruskan semua aktiviti berkaitan pengesahan halal produk makanan dan
barang pengunaan islam . Selain itu pihak jakim juga menggambil langkah untuk
meninggkatkan pengetahuan kesedaran orng ramai berkaitan isu-isu tentang status
halal sesuatu produk . Antara usaha yang dijalankan ialah menyediaakan laman
sesawang yg mesra pelanggan dan sentiasa dikemaskinikan. Pihak jakim juga
menggambil pendekatan terbuka dengan mengalu-alukan pertanyaan dan pandangan
orang ramai yang boleh menghubungi pihak jakim melalui telefon, email dan
lain-lain. Secara keseluruhannya peranan yang dapat dimainkan oleh badan-badan
kerajaan seperti jakim , contohnya dari segi pengurusan. Secara langsungnya,
badan yang banyak bertanggungjawab dalam pengurusan industri halal adalah jakim dan htc . Bahagian HAB
HALAL JAKIM dipertanggungjawabkan untuk mnyelia dan memantau aspek pensijilan
halal seterusnya dari segi penyelidikan pula menyedari bahawa penyelidikan
adalah sesuatu yang penting untuk perkembangan industri halal, kedua-dua jakim
dan htc banyak berkerjasama untuk menjayakan pelbagai jenis kajian penyelidikan
yang berkaitan dengan industri halal. Oleh itu setiap agensi kerajaan yang
terlibat ada peranan penting yang perlu di jalankan. Perkembangan industri
halal Malaysia adalah hasil daripada usaha dan kerjasama semua pihak yang
terlibat.
Kesimpulan
Konklusinya,
jelaslah bahawa terdapat pelbagai kaedah bagi menangani isu ini daripada terus
terbiar tanpa ada penyelesaiannya. Dengan demikian, individu itu sendiri
perlulah pandai mengawal diri daripada keinginan untuk makan makanan segera
yang menjadikan kegemaran rakyat Malaysia kerana keburukannya lebih terjelas
daripada kebaikkan. Sekiranya semua pihak bergerak dengan lebih
bertanggungjawab sudah pasti isu pengambilan makanan segera yang bersangkut
paut dengan gaya hidup sihat masyarakat Malaysia masa kini akan dapat diatasi
dengan lebih mudah.berikut merupakan analisis Makanan
Yang Halal Dan Haram Di Malaysia:
Jadual 1
Mengikut jadual 1 di atas, makanan ringan yang halal di Malaysia sangatlah
banyak. Ini kerana Malaysia adalah negara Islam yang ramai penduduknya. Oleh
demikian, perindustrian makanan ringan perlu di titik beratkan dari semasa ke
semasa. 96% ialah makanan ringan yang halal dan berkhasiat untuk semua rakyat
Malaysia tidak mengira kaum dan agama.
RUJUKAN
1. Panduan Makanan Yang
Halal, sumber di Pusat Sumber Politeknik Mersing
Terima Kasih Sebab berkongsi maklumat yang penting.
ReplyDeleteTerima kasih beri maklumat.... Iyanya sangat berguna..
ReplyDeleteIlmu sangat bermanfaat dan boleh diguna pakai Terima kasih kerana share benda baik macam ini.
ReplyDeleteterima kasih. ilmu yang sangat bermanfaat
ReplyDeleteKeterangan yang sangat jelas dan mudah difahami . Terima kasih
ReplyDeleteMaklumat yg padat dan mudah difahami
ReplyDeletemashaAllah.. ilmu yg sgt bagus utk dikongsi! thank you admim.. semoga mnjadi tauladan utk semua org
ReplyDeleteterima kasih atas perkongsian yang bermanfaar ini admin :)
ReplyDelete